Afhængigheds hormonet dopaminDopamin virker i det system, vi kalder belønningssystemet, og er den gulerod af velbehag og lykke, som hjernen belønner os med, når vi gør noget, som fremmer vores overlevelseVi er indrettet til, at vores hjerne foretager lynhurtige analyser af vores handlinger med det formål at få mest mulig gén-overlevelse ud af mindst mulig energi.


Vi bliver belønnet af systemet, når vi sikrer gén overlevelsen ved fx at føre dem videre igennem forplantning, og give kroppen føde. Velværet, der er forbundet med mæthedsfornemmelsen og sex/orgasme, er resultatet af den dopamin, som hjernen har frigivet.


Den viden vi har i dag, viser, at der er forskel på, hvor meget dopamin den enkelte har tilgængelig i hjernen, og det har stor betydning for, om du vil have tilbøjelighed til at blive misbruger af fx kaffe, vin, chokolade, sukker, cigaretter, stoffer, løbe eller spille på kasino, alt det, som kan give dig en lykkerus.


Behovet for at opleve lykkerusen og ikke leve i et tomrum, som opstår uden ”stoffet”, kan være så stærk, at næsten alle andre hensyn må vige pladsen.