Gør du nogle gange noget, som du fortryder, så snart du har gjort det f.eks. råber af dit barn, bliver sur på din kæreste, fordi han kommer lidt for sen hjem, eller måske noget helt andet.


Har du nogensinde lagt mærke til, at du gentager nogle bestemte mønstre, som gør dig gal, sur eller kede af det, som eksemplerne beskrevet ovenfor, eller f.eks. bliver rigtig sur, når toget er forsinket?


Måske du tænker, det er da klart, at jeg bliver sur, når toget er forsinket!


Hvad sker der, når du bliver sur? Har du det godt? Er din krop afslappet?


Hvad vil der ske, hvis du valgte at acceptere at toget var forsinket?


Har du det godt? Er din krop afslappet?


Måske kunne det være interessant af undersøge, hvilke fordel der er ved at blive sur, måske er du vant til at ”få din vilje” når du bliver sur – Men kom toget til tiden?


Hvis vi ønsker at ændre adfærd, der ikke gavner os længere, er det en god idé at finde fordelen ved adfærden, på samme måde som beskrevet i afsnittet ovenfor.


Fordelen kan enten være at opnå et eller andet eller undgå et eller andet. Det vil sige, at alt det vi foretager os, gør vi af en grund, og det vi betragter som uhensigtsmæssig adfærd har til formål at give os noget vi ikke får dækket - et underliggende e´behov, som i eksemplet ovenfor at få sin vilje.


Når først fordelen ved adfærden er fundet, er det muligt at give slip på den og i stedet acceptere det livet byder på, og leve livet dér hvor du er!